Bewegen is goed, meer bewegen is beter!

Er is veel te doen omtrent het bewegen volgens de beweegrichtlijn. De NOS schrijft er over, de Telegraaf plaatst een artikel… “Onderzoek van I&O research wijst uit dat slechts 42% van de Nederlanders aan de fitnorm voldoet en onderzoek van Nieuwe Gezondheid wijst uit dat slechts 13% de spiernorm haalt”.

Maar weten we dan wel wat de beweegrichtlijn eigenlijk is? Dat staat niet in de artikelen beschreven. Het staat ook niet op de reclameborden bij bushaltes. Het hangt ook niet op een pamflet in de meeste sportscholen. Ook niet op een flyer in de wachtkamer van de huisarts. Staat ook in de folder van supermarkt. Dus hoe logisch is het dat we onszelf overschatten in de hoeveelheid dat we bewegen??! Want wat is de beweegrichtlijn dan en wie bepaalt dat?

Beweegrichtlijn:

We kunnen de nieuwe beweegrichtlijn van de gezondheidsraad (november 2017) samenvatten in een schijf van 3:

1. Actiever met de Nederlandse Norm Gezond Bewegen: 5x per week, 30 minuten per dag recreatief bewegen op matig intensieve intensiteit. Daaronder wordt wandelen, fietsen, tuinieren etc verstaan.
2. Fitter met de Fitnorm: 1-3x per week, 20 minuten uithoudingsvermogen training op intensieve intensiteit. Daaronder wordt bootcamp, groepstraining, cardiofitness etc verstaan.
3. Sterker met de Spiernorm: 2x per week, 8 á 10 krachtoefeningen voor spierkrachttraining op intensieve intensiteit. Dit kan met gewichten of met eigen lichaamsgewicht.

Nu je de beweegrichtlijn van de gezondheidsraad kent, voldoe jij er aan? 

6 Tips om de beweegrichtlijn te integreren in je leefpatroon

  1. Neem je tijd! Plan iedere ochtend, middag en avond een wandelingetje in van 10 minuutjes, dan zit je ook op 30 min per dag. Hoor je jouw stemmetjes al zeggen: “No way? ga niet nog vroeger opstaan???” Ook niet als je weet dat je hierdoor o.a. een productievere dag hebt, je energieker de dag door komt én je jouw vetstofwisseling alvast op gang hebt gebracht?? Ook niet als je begint met 3 ochtenden in de week??
  2. Dat is direct tip 2. Ik waardeer enthousiasme en gedrevenheid, maar ga niet direct de agenda op zijn kop gooien om direct volledig aan de beweegrichtlijn te voldoen, want dan houd je het niet lang vol. Maak de stapjes klein en houd het 100% haalbaar! Je zult merken dat je dan stiekem meer doet dan dat je had gepland.
  3. Waarom niet 2-in-1? Ga lekker een stukje wandelen, doe een aantal spierversterkende oefeningen, bijvoorbeeld squats, lunges, push-ups etc (voor inspiratie klik hier voor foto’s met oefeningen die deelnemers doen of bekijk mijn fb pagina voor foto’s/video’s) en wandel weer lekker verder. Op een volgend punt herhaal je dit. En nog eens en nog eens…
  4. Vanzelfsprekend en lekker afgezaagd, maar toch… kracht van herhaling: Ga fietsend van en naar je werk en neem de trap daar waar kan!
  5. Kom lekker bootcampen! Niet alleen voldoe je dan aan de fitnorm én spiernorm, ook adem je gezonde buitenlucht in door de Arnhemse parken en is het ook nog eens gezellig met een leuke club mensen. Proefles = gratis trouwens. De stap te groot? Dan is Personal Training ook een goede optie. Lees hier de mogelijkheden.
  6. Word je bewust van alle ‘Ja, maar’s…’ (=verborgen excuses) die in je opkomen na het lezen van de tips om ze NIET te doen… En bekijk ze dan eens vanuit een perspectief dat het WEL kan… = omdenken!
keyboard_arrow_up