De tering naar de nering zetten

Deze uitspraak hoorde ik Matthijs van Nieuwkerk zeggen tijdens zijn allerlaatste aflevering van DWDD. Ik had er nog nooit van gehoord, maar merkte een grinnik in mezelf. Ik moest er even op googelen wat Matthijs er nou precies mee bedoelde. Ik denk dat hij bedoelde dat je er maar het beste van moet maken, gezien de situatie door corona van een lege studio, geen feestje, bedankje en bloemetje voor de altijd bescheiden Matthijs. Al heeft hij er alle begrip en respect voor, op deze manier 15 jaar afsluiten is natuurlijk allerminst sip.

Volgens de spreekwoordenboek betekent de uitspraak het volgende ‘je uitgaven aanpassen aan je inkomsten’. Tering verwijst namelijk niet naar de ziekte, maar is een afkomst van het werkwoord ’teren’.  Het wordt dus gebruikt in situaties waarin er (tijdelijk) minder geld beschikbaar is.

Beide betekenissen vind ik toepasselijk in deze tijd waarbij corona ons leven beheerst. Want one way or another, deze crisistijd raakt ons allemaal. Fysiek, emotioneel, sociaal en financieel. En het interessante is ook dat iedereen er op een andere manier mee omgaat. De één krijgt een positieve boost en wordt creatief, de ander raakt in paniek en duikt weg voor en door de angst en alles wat er tussenin zit.

Ik herken het ook bij mezelf. Na de eerste maatregelen op 15 maart jl. kwam eerst de blinde paniek en annuleerde ik direct alle grote uitgaven en daar waar ik kon ging ik op uitgaven bezuinigen. Vervolgens kwam de positieve en creatieve boost met vertrouwen en richtte ik vliegensvlug een platform op. Daarna kwam de dip met onrust, slapeloze nachten en tranen om al het leed wat er wereldwijd gepaard gaat met alle maatregelen die worden genomen om corona te bestrijden. Ik werd ‘corona-moe’. “Doe allemaal maar weer normaal”, was wat er door mijn hoofd schoot. De realiteit is dat deze crisis met de maatregelen echt nog wel een tijdje gaan duren.

Dusss.. ik ga de tering naar de nering zetten. En ik kom nu niet met allerlei tips, want die vliegen ons al om de oren. Ik ga alleen delen wat ik voor mezelf heb bedacht om dit te doen. En misschien kan het jou inspireren of heb je tips voor mij:

 1. Ik laat me niet leiden door angst voor de angst. Angst kent iedereen en is een nuttige emotie, tenzij je bang bent voor de angst en er weerstand tegen gaat bieden. Dat maakt de angst alleen maar groter en belemmert positiviteit en creativiteit.
 2. Ik neem de situatie zoals die is. Accepteren dat dit de feitelijke situatie is op dit moment, dat kun je niet veranderen. Wel de manier waarop ik naar kijk. Door dit op een positieve manier te doen, zoals ook genieten van de opgelegde rust, maak ik het voor mezelf direct een beetje makkelijker.
 3. Ik blijf realistisch. De situatie is zoals die is, maar realistisch gezien, gaat die ook nog verslechteren. Het aantal corona besmettingen en overledenen blijft nog steeds toenemen en komt langzaamaan deze kant op (Arnhem). Dit gaat nog een hele tijd duren!
 4. Ik help daar waar ik kan. Dit doe ik door me aan te melden als vrijwilliger in de zorg, door om te kijken naar mijn buren en mijn naasten. Door andere ZZP-ers en (kleine) ondernemers te steunen die hun inkomsten zien wegvallen. Door mee te doen aan mooie initiatieven die ook ontstaan in deze tijd. Door kleine dingen, bijv door een hart onder de riem te steken daar waar nodig en ik bij kan of door een aanmoediging bij kleine mooie daden die ik om me heen zie gebeuren.
 5. Ik maak er het beste van. Er komen ontzettend veel grappige plaatjes/teksten/creatieve spelletjes/cartoons voorbij via SoMe en whatsapp. Ik voer videogesprekken met vriendinnen, online spelletjes spelen met elkaar, een digital dinner en vooral lachen. Creatief omgaan met de vrijgekomen tijd.
 6. Ik blijf bewegen. Ik sport minder dan ik deed, maar middels een nieuwe structuur wil ik fit en sterk blijven. Dit doe ik door de dag te starten een 6-minute work-out. Dat bestaat uit krachtoefeningen en ik eindig met yoga oefeningen. Tevens geef ik nog buiten Personal Training (met de maatregelen in achtneming!), loop ik hard en wandel ik veel.
 7. Maar ik ga ook Ontspannen. Zo heb ik onlangs nieuwe kaarsen van oude kaarsen gemaakt en heb ik een gezond verantwoorde taart gebakken. Ook zoek ik nu lekkere receptjes op en ga uitgebreider koken. Ik lees boeken zoals ‘Het slimme darmen dieet’ en ‘De lachende Boeddha’. Interessant en tevens leerzaam. Ik heb de wielrenfiets er weer eens bij gepakt, dat kan weer met het mooie weer. De ramen zijn gelapt en een grote opruimactie staat op de planning. Opgeruimde kamer = opgeruimd hoofd.
 8. Nadenken en uitschrijven over toekomstige plannen met de onderneming. Wat wil ik? Waar wil ik heen? Wat heb ik er voor nodig en wat kan ik nú al doen? Ik merk ook al dat mijn netwerk is uitgebreid met leuke contacten. Toch ook weer positief!
 9. Ik houd vertrouwen en ben ook nieuwsgierig. Er zullen nog de nodige uitdagingen komen, maar ik ben er van overtuigd dat deze tijd uiteindelijk ook zijn goede dingen met zich mee zal brengen. Niet alleen voor mij, maar voor iedereen. En ook voor dier, natuur en milieu. Ik sta open voor wat dat gaat zijn.
 10. Ik leer hier ook weer veel van over mezelf. Hoe deal ik met deze situatie? In welke emoties kom ik terecht en is dat gezond? Weer eens lekker de tijd en gelegenheid om zelfreflectie uit te voeren ;-).
 11. En daar waar de uitspraak ook voor staat. Ik ben ZZP-er die haar inkomsten deels ziet wegvallen, dus ik moet mijn uitgaven aanpassen aan mijn inkomsten. Het is steeds slikken om geen facturen of lagere facturen te kunnen versturen en dan steken de zorgen weer even de kop op. Maar dan begin ik gewoon weer bij 1.

Wat ik ook wil blijven doen is alles in perspectief blijven zetten. Er zijn mensen die velen malen erger worden geraakt dan ik. Mijn hart gaat dan ook uit naar iedereen die aan het vechten is voor zijn/haar leven… Naar iedereen die dierbaren kennen die aan het vechten zijn voor hun leven of het leven al hebben gelaten… Naar iedereen (oud én jong) die zich eenzamer voelt dan ooit tevoren… Naar iedereen voor wie het huis geen thuis is en zich niet veilig voelen… Naar iedereen waaraan niet uitgelegd kan worden waarom zij hun mama of papa niet kunnen zien… Naar alle kindjes die vriendjes en juf/meester missen en waarbij er geen thuisscholing mogelijk is… Naar alle ouders die werk en scholing tegelijk moeten managen thuis… Naar alle ondernemers, groot en klein, die in financiële stress zitten… Naar iedereen die…!! Ik wens jullie heel veel sterkte en kracht toe!

Corona hart

Keep strong and stay safe!
#letsbeatcoronatogether #samensterk!

keyboard_arrow_up