Zoete aardappel vs ‘gewone’ pieper
De zoete aardappel! Wie kent ‘m niet? Wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze zetmeelrijke groente en de ‘gewone’ aardappel?
De zoete aardappel! Wie kent ‘m niet? Wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze zetmeelrijke groente en de ‘gewone’ aardappel?
Kortom: de zoete pieper is een gezondere keuze ten opzichte van de gewone aardappel en behoort ook niet voor niets thuis in het rijtje van de zetmeelrijke groenten. Maar wat kun je er eigenlijk allemaal mee? Heel veel!! Je kunt ze raspen, poffen, grillen, stampen, koken en roerbakken. Hieronder een kleine greep uit een aantal overheerlijke recepten. Deze zijn gebaseerd op 1 portie of als bijgerecht.
Ingrediënten:
1 Grote zoete aardappel
1 Eetlepel olijfolie
1 Avocado
Halve rode peper fijngesneden
Citroensap om te besprenkelen
Handje vol koriander fijngesneden
1 Tomaat in kleine blokjes
1 Knoflookteentje fijngesnipperd
Half sjalotje fijngesneden
Maak een dunne snede in de bovenkant van de zoete aardappel en besprenkel met olijfolie (die tegen hoge temperaturen kan). Verpak vervolgens de zoete aardappel in aluminiumfolie en zet 45 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Maak vervolgens de guacamole door de overige ingrediënten samen te voegen en tot een salsa te maken. Haal de zoete aardappel uit de oven, snijd deze open en vul met de overheerlijke zelfgemaakte guacamole. Echt té lekker en echt gezond!
Ingrediënten:
1 Grote zoete aardappel
1 Eetlepel olijfolie
Paprikapoeder
Topping 1:
Fetakaas in plakjes
Mangostukjes
Chilivlokken
Topping 2:
Hüttenkase
Cherrytomaatjes gehalveerd
Tuinkers
Topping 3:
Frisse roomkaas
Aardbeien in plakjes
Munt (gebroken in stukjes)
Besprenkel de zoete aardappel met olijfolie (die tegen hoge temperaturen kan). Zet de zoete aardappel vervolgens voor 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Verhit de grillpan zonder olie of boter en snijd de zoete aardappel in dunne plakjes. Besprenkel deze plakken vervolgens in olijfolie en paprikapoeder. Grill de zoete aardappel schijven vervolgens aan beide kanten voor 3 minuten tot er mooie goudbruine strepen zichtbaar zijn.
Besmeer de zoete aardappeltoast vervolgens met de toppings. Gegarandeerd succes op ieder feest!
Ingrediënten:
2 kleine zoete aardappelen geschild
12 Eetlepels Turke yoghurt
2 Eetlepels Korma currypasta (zakje)
Handjevol verse koriander
Snijd de geschilde zoete aardappel in blokjes van 1 bij 1 cm. Kook deze vervolgens voor 8 minuten in water. Maak ondertussen de currypasta klaar door 2 eetlepels curry te mengen in een steelpan met 8 eetlepels Turkse yoghurt. Mocht je deze verhouding nog te sterk vinden, kun je extra Turkse yoghurt toevoegen. Verwarm de steelpan, maar breng niet aan de kook. Giet de zoete aardappel af en voeg toe aan de currypasta.
Meng de overige Turkse yoghurt met de verse koriander. Houd nog wat over ter garnering. Maak het bord op met de currypasta, Turkse yoghurt en de koriander. Simpel, Snel en Smullen maar!
Ingrediënten:
2 kleine zoete aardappelen geschild
2 Eetlepels amandelmelk
1 rode ui in halve maantjes
Halve rode paprika
Kwart pastinaak in hele dunne plakjes
Handjevol rucola
1 Rundersaucijs
Snijd de geschilde zoete aardappel in blokjes van 1 bij 1 cm. Kook deze vervolgens voor 8 minuten in water. Leg de pastinaakplakjes op een met bakpapier beklede bakplaat en zet voor 10 minuten in de voorverwarmde oven van 175 graden.
Bak ondertussen de ui, paprika en rundersaucijs gaar met nog een lichte bite in de ui en paprika. Giet de zoete aardappel af en stamp fijn met de amandelmelk. Voeg de groenten toe en meng.
Leg op een bord eerst de Rucola, daarop de zoete aardappelstamppot en leg de saucijs en pastinaakchips er naast. Gegarandeerd succes, ook bij de kleintjes!
Fotografie en styling door Lieke Esveldt ~ www.esveldtphoto.com