De zoete aardappel! Wie kent ‘m niet? Wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze zetmeelrijke groente en de ‘gewone’ aardappel?

Hieronder een paar belangrijke verschillen. De zoete aardappel bevat:

  • Veel meer vitamine A en C;
  • Significant meer calcium en magnesium;
  • Meer vezels en zetmeel.

Kortom: de zoete pieper is een gezondere keuze ten opzichte van de gewone aardappel en behoort ook niet voor niets thuis in het rijtje van de zetmeelrijke groenten. Maar wat kun je er eigenlijk allemaal mee? Heel veel!! Je kunt ze raspen, poffen, grillen, stampen, koken en roerbakken. Hieronder een kleine greep uit een aantal overheerlijke recepten. Deze zijn gebaseerd op 1 portie of als bijgerecht.

Zoete aardappel gepoft
Zoete aardappel gepoft
Fotografie & styling door Lieke Esveldt

Gepofte zoete aardappel met huisgemaakte guacamole

Ingrediënten:
1 Grote zoete aardappel
1 Eetlepel olijfolie
1 Avocado
Halve rode peper fijngesneden
Citroensap om te besprenkelen
Handje vol koriander fijngesneden
1 Tomaat in kleine blokjes
1 Knoflookteentje fijngesnipperd
Half sjalotje fijngesneden

Maak een dunne snede in de bovenkant van de zoete aardappel en besprenkel met olijfolie (die tegen hoge temperaturen kan). Verpak vervolgens de zoete aardappel in aluminiumfolie en zet 45 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Maak vervolgens de guacamole door de overige ingrediënten samen te voegen en tot een salsa te maken. Haal de zoete aardappel uit de oven, snijd deze open en vul met de overheerlijke zelfgemaakte guacamole. Echt té lekker en echt gezond!

Zoete aardappeltoast
Zoete aardappeltoast
Fotografie & styling door Lieke Esveldt

Zoete aardappeltoast met frisse toppings

Ingrediënten:
1 Grote zoete aardappel
1 Eetlepel olijfolie
Paprikapoeder

Topping 1:
Fetakaas in plakjes
Mangostukjes
Chilivlokken

Topping 2:
Hüttenkase
Cherrytomaatjes gehalveerd
Tuinkers

Topping 3:
Frisse roomkaas
Aardbeien in plakjes
Munt (gebroken in stukjes)

Besprenkel de zoete aardappel met olijfolie (die tegen hoge temperaturen kan). Zet de zoete aardappel vervolgens voor 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Verhit de grillpan zonder olie of boter en snijd de zoete aardappel in dunne plakjes. Besprenkel deze plakken vervolgens in olijfolie en paprikapoeder. Grill de zoete aardappel schijven vervolgens aan beide kanten voor 3 minuten tot er mooie goudbruine strepen zichtbaar zijn.
Besmeer de zoete aardappeltoast vervolgens met de toppings. Gegarandeerd succes op ieder feest!

Zoete aardappelcurry
Zoete aardappelcurry
Fotografie & styling door Lieke Esveldt

Zoete aardappelcurry

Ingrediënten:
2 kleine zoete aardappelen geschild
12 Eetlepels Turke yoghurt
2 Eetlepels Korma currypasta (zakje)
Handjevol verse koriander

Snijd de geschilde zoete aardappel in blokjes van 1 bij 1 cm. Kook deze vervolgens voor 8 minuten in water. Maak ondertussen de currypasta klaar door 2 eetlepels curry te mengen in een steelpan met 8 eetlepels Turkse yoghurt. Mocht je deze verhouding nog te sterk vinden, kun je extra Turkse yoghurt toevoegen. Verwarm de steelpan, maar breng niet aan de kook. Giet de zoete aardappel af en voeg toe aan de currypasta.
Meng de overige Turkse yoghurt met de verse koriander. Houd nog wat over ter garnering. Maak het bord op met de currypasta, Turkse yoghurt en de koriander. Simpel, Snel en Smullen maar!

Zoete aardappelstamppot
Zoete aardappelstamppot
Fotografie & styling door Lieke Esveldt

Zoete aardappelstamppot met pastinaakchips

Ingrediënten:
2 kleine zoete aardappelen geschild
2 Eetlepels amandelmelk
1 rode ui in halve maantjes
Halve rode paprika
Kwart pastinaak in hele dunne plakjes
Handjevol rucola
1 Rundersaucijs

Snijd de geschilde zoete aardappel in blokjes van 1 bij 1 cm. Kook deze vervolgens voor 8 minuten in water. Leg de pastinaakplakjes op een met bakpapier beklede bakplaat en zet voor 10 minuten in de voorverwarmde oven van 175 graden.
Bak ondertussen de ui, paprika en rundersaucijs gaar met nog een lichte bite in de ui en paprika. Giet de zoete aardappel af en stamp fijn met de amandelmelk. Voeg de groenten toe en meng.
Leg op een bord eerst de Rucola, daarop de zoete aardappelstamppot en leg de saucijs en pastinaakchips er naast. Gegarandeerd succes, ook bij de kleintjes!

Fotografie en styling door Lieke Esveldt ~ www.esveldtphoto.com 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu