Een hunkerend verlangen naar suikergoed met de feestdagen?

Wie kent het niet? Zeker in deze tijd van het jaar met alle feestdagen in het verschiet… een hunkerend verlangen naar suikergoed!!

Het voedsellandschap van vandaag staat bol van een snel en goedkope toegang tot suikerhoudende producten, of we er nou bewust naar verlangen of niet.
Niet alleen supermarkten, maar ook drogisterijen en warenhuizen zijn strategisch gevuld met pepernoten, chocoladeletters, marsepein en met alles wat tegenwoordig bedacht wordt om de consument te laten watertanden, en op deze manier wordt overgehaald tot ongezonde impulsaankopen.

Een verklaring voor dit gevoel is eten voor ‘plezier’ in plaats van voor voldoening om de échte trek te stillen. Daarbij worden er signalen afgevuurd naar de hersenen die een intens gevoel van plezier veroorzaakt bij het proeven van zoetigheid. Dit creëert uiteindelijk een patroon van een continue verlangen naar zoetigheid met alle nadelige gevolgen voor de gezondheid van dien. Denk hierbij aan toename in gewicht tot obesitas, huidproblemen, hart- en vaatziekten, diabetes II, versnelde veroudering etcetera… Er zijn echter voedingsmiddelen die het hunkerend verlangen naar zoetigheid kunnen verminderen.

Voedingsmiddelen die het hunkerend verlangen naar zoetigheid kunnen verminderen:

Gezonde voeding

1. Verse frambozen, bessen en aardbeien. Een grote bron van vezels die zorgt voor een langzame afgifte van suikers. Voeg ze toe aan je ontbijt, een salade of lekker als gezonde snack tussendoor.

 

 

Gezonde voeding

2. Amandelen. Deze noten houden de bloedsuikerspiegel onder controle, waardoor de intense behoefte aan suiker onder controle blijft. Daarbij zorgen de gezonde vetten er voor dat je langer een vol gevoel hebt, waardoor de kans op ‘snaaien’ wordt verkleind.

 

Gezonde voeding3. Griekse yoghurt naturel. Dit herstelt het natuurlijk balans van je darm door de actieve probiotica die deze yoghurt bevat.

 

 

Gezonde voeding4. Bleekselderij met pindakaas. De vezels van de selderij met de eiwitten en gezonde vetten van pindakaas die langzaam worden verteerd om geleidelijk energie te leveren, is het minder waarschijnlijk dat je in een energiedip terecht komt!!

 

 

Gezonde voeding5. Pompoenpitten. Hunker je naar chocola? Dan kan dat te maken hebben omdat je lichaam vraagt naar magnesium. Pompoenpitten zijn rijk aan magnesium, en zijn daarnaast een geweldige bron van eiwitten, vezels en vet. Pompoenpitten zijn lekker om te roosteren en toe te voegen aan je salade of als lekkere snack.

keyboard_arrow_up